(0543) 682 3079(0543) 682 3079

Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

KALÇA HASTALIKLARI

Kalça; ağırlık merkezine en yakın ve bacakların birleştiği yer ile bel arasındaki bölgedir.

Yuvarlak şeklindeki kalça başı, leğen kemiğindeki yuvasında kalın, güçlü bağlarla ve kaslarla oluşan bir bölümdür. Eklem ve eklemi saran yumuşak dokuları koruyan sürtünmeyi engelleyen kıkırdak doku mevcuttur. Gerilmeler, yıpranmalar, sakatlanmalar, aşınma, yürüme sırasında ağrı vb. çeşitli hareketler ve aşırı kilolardaki sorunlar ortaya çıkarak rahatsızlıklar meydan gelmektedir.

Kalça ağrısı;  her insanoğlunun başına gelebilecek bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıklar; Vücudun yürümesini, rahat oturmasını ve normal günlük hareketlerini yerine getirme fonksiyonlarını kısıtlamasına engel olmaktadır. Farklı sebeplere bağlı olarak ta hemen hemen her yaşta görülebilmektedir.

Kalça ağrısı özellikle kasıkta, kalçanın yan yüzünde, aşağıya doğru inen bacak kısmında ve diz de görülmektedir. Genellikle ayakta ve bağdaş kurulduğu zaman ağrıların artması bu hastalıkları ile birlikte devam etmektedir.

Kalça ağrısının nedenleri;

  1. Yaşlanma
  2. Zorlanma
  3. Kireçlenme (osteoartrit)
  4. Kalça kırılması
  5. Travma kırık
  6. Doğuştsn kalça ıkığı
  7. Kalça bursiti
  8. İltihap
  9. İltihaplı romatizma
  10. Osteonekroz
  11. Kanser

Kalça Ağrısı Tedavisi;

Tek bir tedavi şekli yoktur ve teşhise göre değişmektedir.

  1. İstirahat
  2. İlaç Tedavisi
  3. Sıcak ya da soğuk uygulamalar
  4. Egzersiz
  5. Fizik tedavi
  6. Zayıflama
  7. Ozon tedavisi
  8. Prolo terapi
  9. Prp
  10. Kuru iğneleme
  11. Kinesio bantlama
  12. Cerrahi Ameliyatları (protez)
  • KALÇA KİREÇLENMESİ;

Kalça eklemi vücudun ağırlığını taşıdığı için aşınmaya ve bozulmaya uğrayan eklemdir. Günlük kullanım hareketler sonucunda kireçlenme olarak adlandırılır ve kalça bölgesinde en çok rastlanan hastalığıdır.

Tüm kireçlenme çeşitlerinde temel tedavi, sorunun ilerlemesine neden olacak problemleri bulup, ağrıları azaltmak için istirahat etmesi oldukça önemlidir. Eğer bacaklar arasındaki fark kısalığı, sorunlu tarafın tersinde baston kullanma veya benzer destek cihazları kullanmak gibi önerilerde tedaviye yardımcı olabilir.

Kesin tedavisi yoktur; ancak yapılan tedavilerle hastanın ağrılarını rahatlatmak için yapılır. Kişi tüm tedavilere rağmen rahatlayamazsa cerrahi operasyon kalça protezi uygulaması gerekmektedir.

  • KALÇA ARTROSKOPİ;

Artroskopi; yöntemle kalça eklemi içindeki yırtıklar, kıkırdak problemleri, yumuşak doku sorunları, kemik çıkıntıları ve sıkışma problemleri tedavi edilir. Kalça eklemi vücudun deri de çevre dokulara zarar vermeden ve yaralamadan direkt hasarlı dokulara kamera yardımıyla ve tekniğe özel üretilmiş el aletleri kullanılarak yüksek derecede tecrübeli uzmanlar tarafından kalça eklemi ve çevresindeki sorunlara müdahale edilmektedir.

Özellikle genç ve orta yaşlı insanlar spor ile ilgilenenlerin kalça artroskopisi görülebilir.Kalça artroskopisini gerektiren en önemli sebepler:

  • Belirsiz kalça ağrıları
  • Boşta kalan eklem parçaları
  • Kalça eklemi enfeksiyonu
  • Eklem zarı
  • İlk safhalarında artroz
  • Femoro acetabüler sıkışma
  • Kaza sonrasında oluşan kıkırdak hasarı veya yaralanmaları
Timur Gürgan
Serkan Altınova Ahmet Tuncay Turgut Işılay Nadir Mahir Özmen Orhan Akın Ertuğrul Akşahin Erol Koç Nezihi Küçükarslan Suat Canbay Deniz Ulaş Orkun Cemiloğlu Ebru Yüce Çağlayan Aksu