(0543) 682 3079(0543) 682 3079

Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

OMUZ

Boynun iki yanından uzanan, kolların gövdeye bağlantı noktasının üst bölümüne denir.

Omuz ağrısı ve nedenleri;

Eklem ağrıların arasında en sık rastlanan omuz bölgesinde yer almaktadır. Omuz ağrılarının olmasının en büyük nedenlerden birileri omuz yapısı, kaslar, tendonlar, kemikler, atardamarlar, ganglion kistleri, adheziv kapsülitler, servikal radikülopatiler, neoplazmlar omuz ve boyun yapısının şekli, ters hareket, omuza verilen aşırı yük, doku zedelenmesi, boyun bölgesinde oluşan sinir sıkışması, enfeksiyon, omuz kitlenmesi, omuz kireçlenmesi, boyun fıtığına bağlı olarak sinir sıkışmasına yol açarak omuz ağrısına neden olabilir. İç organ hastalıkları gibi çeşitli nedenlerden omuz ağrısına dolaylı olarak sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Omuz eklemi ağrıları 2 çatı altında toplanabilir.

  1. Akut
  2. Kronik

1-Akut ağrıları, alınan darbe, düşme, omuz kırık ve çıkıklarından sonra meydana gelmektedir yada travma sonrasında veya birkaç hafta sonra ortaya çıkan akut ağrılardır. Bu travmalar genellikle büyük veya küçük çaplı travmalar da olabilmektedir. Mesela cam silme ve ağır bir yük kaldırma sonrasında da akut omuz ağrısı olarak da adlandırılır. Küçük hareketlerle bu ağrılar şiddetini arttırarak ağrılar artabilir.

2-Kronik omuz ağrıları ise uzun zaman dilim zarfı içerisinde yavaş yavaş gelişmektedir.

Omuz hastalıkları 

  • Omuz Çıkıkları,
  • Donuk Omuz
  • Döndürücü Manşet Yırtıkları,
  • Omuz Sıkışma Sendromları,
  • Kıkırdak ve Bağ Yırtılmaları,
  • Omuz Bölgesi Kırıkları,
  • Doğumsal Omuz Felci,
  • Omuz Çevresi Yumuşak Doku sorunları cerrahi ve fizik tedavi ekiplerince ortak bir çalışmayla çözümlenmektedir.

Donuk omuz; omuz hareketlerinin kısıtlanması ile ortaya çıkan vücutta olan omuza has bir hastalıktır. Bir nevi de; boyun hastalıkları, kronik akciğer hastalıkları, kalp damar hastalıkları, şeker hastalıkları, kol ve bacağı kapsayan yarım felç, göğüsün alınması, bazı travmalar, bazı akciğer tüberküloz hastalıkları olabilir.

Belirtileri;

Hareketsiz kalan eklem içi yapışıklık meydana gelmekte olup ve giderek hareket kısıtlılığı daha da artmaktadır. İleri hareketsizlikte eklem kapsülü denilen kalınlaşır ve büzüşür. Kıyafet giymede zorlanma en çok belirtilerden biridir. Kolun en ufak bir hareketinde bile ortaya çıkan şiddetli ağrı baş göstermektedir. Bazı gecelerde, şiddetli ağrılar uykudan uyandırmaktadır. Bu ağrılar zamanla azalmakta olup yerine hareket işlevini kısıtlamalar yer alarak donuk omuzlar meydana gelir.

Tedavisi;

Aktif hareket ederek, egzersizlerle tedavi edilebilmektedir. Bu tedaviler bazı hastalara göre kısa sürede, bazı hastalara göre de uzun sürebilir bunun için gayret, çaba ve sabır gerektirmektedir. Hareketsiz kalan omuz hiç hareket yapılamadığı durumlarda farklı cereyan serüveni izlenmektedir. Bu eklem içerisine artroskopik konumda girerek eklem kesesi içine bazı gerdirici enjeksiyon işlemi yapılmaktadır.

Artroskopik olarak omuz ekleminde yapılan bir diğer işlemler ise; omuz ekleminde çıkıkların tedavisinde, labrum yırtıklarında (slap lezyonu) eklem içi serbest kemik parçalarının çıkartma işlemi ve manşet kas yırtıklarının tedavisinde artroskopik cerrahi uygulaması yapılmaktadır.

Timur Gürgan
Serkan Altınova Ahmet Tuncay Turgut Işılay Nadir Mahir Özmen Orhan Akın Ertuğrul Akşahin Erol Koç Nezihi Küçükarslan Suat Canbay Deniz Ulaş Orkun Cemiloğlu Ebru Yüce Çağlayan Aksu