(0543) 682 3079(0543) 682 3079

Prof. Dr. Ertuğrul Akşahin, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı

Robotik Protez Cerrahisi

Robotik Diz Protezi, cerrahın robotun yönlendirmesiyle birlikte ameliyatı gerçekleştirdiği bir cerrahi tekniktir.Ameliyatı temel olarak cerrah yapar.  Ameliyat öncesi tomografi çekilerek cerrahinin uygulandığı robot uygulamalarının yanı sıra, ‘ bizim de kullandığımız’ herhangi bir tomografi ihtiyacı olmaksızın ameliyat içi hastanın dizine yerleştirilen birtakım sensörler sayesinde hastanın vücudunun robota tanıtıldığı ve cerrahi planlamasının yapılabildiği robot tipleri bulunmaktadır. Bu tip Robot uygulamalarında Tomografi ihtiyacının olmaması hastanın radyasyon maruziyetini ortadan kaldırır. 

Artroplasti uygulamalarında Robotik Teknoloji kullanılmaya başlanılmasından sonra ameliyat içi yapılacak kemik kesilerindeki hatalar 0’a yakın oranlara düşürülmüştür. Ayrıca Robotik Diz Protezi uygulamalarının, diz protezi uygulamalarında oldukça önemli olan yumuşak doku dengesinin sağlanmasında da önemli bir avantajı vardır. Gerek planlama aşamasında gerekse de uygulama aşamasındaki yumuşak doku dengesinin kontrol edilebilirliği sayesinde oldukça önemli bir yol kat edilmiş, planladığımız ideal cerrahiye ulaşabilmemizi sağlamıştır.  

cerrahiler; eklemlerde oluşan kireçlenme olayı en fazla kalça, diz, omuz, omurga ve el eklemlerinde görülüyor ve bu eklemler ameliyatlara daha fazla maruz kalıyor. Bunun yanı sıra ayak, ayak bileği, dirsek ve omuz eklemlerinde gerekli müdahaleler sonucunda protez cerrahiler uygulanmaktadır.

Genellikle protez cerrahi ameliyatlarında eklemler de oluşan kireçlemeler sonucunda oluşmaktadır.

Kalçada kireçlenme başta olmak üzere kalça kırıklarında da hemen kalça protezi uygulanmaktadır. Kalça kırıklarında hemen uygulanmadığı taktir de pıhtı oluşmakta olup felç ve ölüm riskleri görülmektedir. Kalça protezi ameliyatı olan kişilerde bazı riskler olmaktadır. Kalça eklemin yerine alan kalça protezi kesinlikle orijinal kalça eklemi gibi olması beklenmemelidir. Çünkü metalden yapılmış platinle geçek kalça eklemin arasında fark olması beklenmelidir. Her protez implantın ömrü olduğu gibi belli bir süre sonra protezin değişmesi gerekmektedir. Tabiki tekrar yeni kalça protez ameliyatı gerçekleşecektir. Dolasıyla her ameliyat sonrasında belirli bir zaman süre içerisinde bacak bacak üstüne atılmamalıdır.

Eklem kireçlemesi denildiği zaman akla gelen diz eklemlerinde kireçlenme gelmektedir. Diz de ilk müdahale ilaç ve fizik tedavi ile başlanmaktadır. Aksi taktirde fizik tedavisinde bir sonuç alınmadığı zaman diz protezi ameliyatına baş vurulmaktadır. ‘Artroskopi’  cerrahisi (kapalı) gibi daha küçük müdahaleler yapılmaların yanında gerekli diz kireçlenmelerinde, diz kırıklarında ve sporcu yaralanmalarında gerek kapalı gerekse açık diz cerrahisi uygulaması yapılmaktadır.

Kalça ve dizde en çok başarılı ve en sık yapılan protez cerrahilerin arasındadır.

Total kalça protezi ve total diz protezinde eklemin ileri derecede zarar görmüş hastalarda, hasarlı eklemin yapay bir eklemle değiştirilmektedir. Protezlerin ana ham maddesi olan kobalt krom veya titanyumdan elde edilmiş bu protez malzemesini eklem ile bir arada tutmasını ve hareket halinde olmasını sağlayan insert (polietilen) vb. parçalardan oluşur. İleri yaşlarda kemik kalitesinin iyi olmadığı görülen hastalarda çimentolu kalça veya çimentolu diz protezi adı verilen ameliyatlardır. Genç hastalarda kemik çimentosu kullanmadan da yapılmaktadır. Bu cerrahi operasyona kalça veya diz ameliyatlarında çimentosuz kalça ameliyatı veya çimentosuz diz ameliyatı adı verilir. Her protez ameliyat ameliyatı sonrasında fizik tedavi uygulamasına yönlendirilmektedir.

Timur Gürgan
Serkan Altınova Ahmet Tuncay Turgut Işılay Nadir Mahir Özmen Orhan Akın Ertuğrul Akşahin Erol Koç Nezihi Küçükarslan Suat Canbay Deniz Ulaş Orkun Cemiloğlu Ebru Yüce Çağlayan Aksu